Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vznik plemene

Teorií o tom, jak vzniklo nejmenší plemeno psů na světě, je mnoho. Do kategorie báchorek patří názor, že čivava vznikla pářením malých indiánských psů se zemními veverkami. Jedním z důkazů, o které se tato teorie opírá, je utváření tlapky čivavy, které veverku opravdu trochu připomíná. Druhá teorie dává čivavám evropský původ a jako výchozí plemeno uvádí comfortera. To byli malí psi, kteří se chovali v 16.století v Anglii. Comforter byl blízkým příbuzným nebo spíše předchůdcem malých kontinentálních španělů a možná do určité míry dlouhosrstou čivavu připomínal.

Většina příznivců plemene se přiklání k teorii třetí, která je nejen půvábná a trochu mystická, ale která se jeví jako nejpravděpodobnější i proto, že se do určité míry opírá o spíše ústně předávané historické údaje. Tato teorie dává čivavu do souvislosti se starými kmeny Mayů, Aztéků a zvláště pak Toltéků. Z jejich období pochází architektura, ve které byl typickým zdobným prvkem pes ve formě obrazu nebo sošky psa. Dokonce měl speciální jméno Techichi. Staří středoameričtí indiáni uctívali celou řadu božstev, která měly zvířecí podoby, mezi jinými i psí. Věřili v posmrtný život. Podle nich se zemřelý postupně dostával do stále hlubších prostorů podsvětí, až po čtyřech letech se v devátém ocitl na břehu velké vodní plochy. Převoz přes ni obstarávali psi a ten z nich, který poznal svého dřívějšího pána, ho pak radostně provázel na další nebezpečné cestě. Proto při pohřbu indiána byl šípem zabit i jeho pes, který dostal kolem krku jakési vodítko a byl se svým pánem společně pohřben. Pejskovi byly dokonce do hrobu přidávány jako potrava kostičky odměnou za jeho věrnost. Archeologové nacházejí pozůstatky čivav již z doby 1300 až 500 let př. n. l. a mnohé z nich jsou vystaveny ve světových muzeích.

Která byla dříve?

Rozdílné názory jsou nejen na vznik plemene, ale i na to, který typ srsti je původní. Uvádí se, že původní čivava byla krátkosrstá a delší srst se objevila až v době, kdy byli v chovu použiti jedinci jiných plemen. Druhá teorie říká, že původní mexické čivavy měli srst dlouhou. Blíže k pravdě je , že původní čivava byla krátkosrstá.

Počátku chovu u nás

První čivava byla do Československa dovezena z USA v roce 1971, dovezla ji MUDr. Jitka Pacltová. Byla to krátkosrstá fenka jménem Carissima Ali-Ettes, tím vznikla chovatelská stanice z Neuštejna a začal chov čivav v ČR. Prvenství mezi dlouhosrstými čivavami patří psovi Ziesel vom Stepenbrunnen, kterého dovezli z Německa manželé Serbusovi.

Dnes t.j. v roce 2007 je v plemenných knihách zapsáno už 10 000 čivav!